Vuohenputkia pataan

Kuulin viime viikolla käymälläni yrttineuvojakurssilla, että vuohenputki tuotiin Suomeen 1600-luvulla ravintokasviksi. Nyt sitä ilmaista ravintoa on joka pihalla, vaan osaatkohan sitä käyttää?

Vuohenputki, 1600-luvun haluttu ravintokasvi

Vuohenputki sopii hyvin ruuaksi sekä kuivattuna että tuoreena. Sen kukat maistuvat persiljalle, ja ovat myös hyvää ruokaa. Vuohenputkesta nousee nuoria lehtiä melkein jatkuvasti, mutta kyllä noita täysikokoisiakin voi käyttää. Niitä voisi sekoittaa kastikkeisiin, patoihin, kasvismuhennokseen… Olen itse käyttänyt sitä keittoihin.

Tosi hyvää on esimerkiksi:

Yhteensä noin kilo perunaa, porkkanaa, purjoa (ja pikku pala fenkolia) keitetään kypsäksi, lisätään kaksi kourallista kuivattua vuohenputkea tai kämmeneen menevä nippu tuoreena, soseutetaan. Maustetaan suolalla ja pippurilla sekä raastetulla inkiväärillä.

Tätä valmistettiin Jukolan Opiston kevään 2011 luonnonyrttien käyttö – kurssilla:

Neljä suurta perunaa ja puoli kiloa maa-artisokkaa keitetään kypsäksi. Joukkoon lisätään kämmeneen mahtuva nippu vuohenputkia tai kaksi kourallista kuivattua vuohenputkea, keitetään hetki ja soseutetaan. Suurustetaan voilla ja kermalla, mausteeksi suolaa ja pippuria. Päälle voi ripotella paistettua pekonia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s