Aloe on hyötykasvi

Olen innostunut erilaisten aaloekasvien (Aloë) keräämisestä.  Aaloekasveihin kuuluu yli kolmesataa lajia. Ne kasvavat luonnonvaraisina Afrikan kuivilla alueilla, etenkin Etelä-Afrikan eteläkärjessä ja trooppisen Afrikan vuorilla. Tunnetuin aaloen laji on lääkealoe (Aloe vera).

Lääkeaaloeta käytetään ihonhoitoon kosmetiikkateollisuudessa sekä palovammojen hoitoon. Nykyisin sen käyttö kosmetiikassa, ja suihkushampona on yleistä, mutta kuinka moni tietää, että siitä on hurjasti apua myös mm. palovammojen hoidossa? Minulla on puuhella ja leivinuuni, ja monena leipomispäivänä saan marssia ikkunalle ja taittaa lehden aaloesta. Lehden sisällä on vihreää geeliä. Kun sillä sivelee palanutta ihoa muutaman minuutin, iho viilenee ja paranee nopeasti. Myös muut aaloet, ei vain lääkeaaloe, käyvät tähän. Aaloesta valmistetaan myös virkistävää juomaa.

Aloe mainitaan ensi kerran jo 1400-luvulta olevassa Naantalin luostarin yrttikirjassa. Siitä ilmestyi vuonna 2011 vihdoinkin suomennos (Rauno Tirri: Naantalin luostarin lääke- ja yrttikirja, Wanha Naantali Kauppa 2011) , mutta aloe on jostain syystä  siitä suomennoksesta ikävä kyllä jäänyt pois.

Aloe on helppohoitoinen, selviytyy vähällä kastelemisella, mutta kasvaa suureksi, jos saa runsaasti vettä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: