Voita on helppo tehdä itse. Nykyisin voimassa hapatetaan meijereissä hapatteella, mutta alkujaan voi valmistettiin hapatetusta kermasta. Hapattaminen antoi voille sekä makua että säilyvyyttä. Nykyisinkin voihin voi käyttää kaikki viikon tai kaksi päiväyksen yli menneet kermat, kunhan tarkistaa ensin, että haju on hyvä eikä hometta ole. Kirnua ei tarvita, eikä sähkövatkain ole välttämättömyys: Ohjeet löytyvät täältä.
Valmis voi asetetaan tietenkin tarjolle kauniisti. Nykyisin kaupoissa myydään kauniita suklaalle tai leivonnaisille tarkoitettuja pikku muotteja, joita voi käyttää mainiosti myös voin kovettamiseen jääkapissa tai pakastimessa. Voista voi myös veistää tavallisen ruokaveitsen avulla jonkin hauskan patsaan tai asetelman, kuten meillä oli lapsuuskodissa tapana tehdä, kun tuli vieraita syömään. Voin muotoileminen oli aina veljeni tehtävä.
Jollei vanhemassa olevia kermoja ole jääkaapissa juuri nyt ja vieraat ovat jo kolkuttamassa ovelle, tavallisen voin makua voi muunnella hieman juhlavammaksi maustamalla se vaikka inkiväärimurskeella tai hunajalla, ja sitten seos muottiin ja hetkeksi pakastimeen. Myös rahkan ja erilaisten tuoreiden yrttien lisääminen sopii hyvin, siten rasva-annoskin kevenee.
Hunajavoi
1/5pkt voita
2 rkl hunajaa
rosmariinia tai sitruunamelissaa
Sekoita hunaja ja mahdolliset mausteet pehmeään voihin. Huom. aromi voimistuu säilytettäessä. Asettele voi kauniisiin muotteihin ja kylmään.
Inkiväärivoi
1/5pkt voita
raastettua inkivääriä
Sekoita inkivääriä pehmeään voihin maun mukaan. Asettele voi kauniisiin muotteihin ja kylmään.
Yrttivoi
125gr voita
250gr rahkaa
suolaa
ruohosipulia
(valkosipulia)
muita yrttejä maun mukaan
Sekoita muut aineet pehmeään voihin. Asettele seos kauniiseen kulhoon, koristele se kauniisti ja nosta jääkaappiin odottamaan tarjoilua.