Koivunoksat ravintokäyttöön

Kun olin lapsi, äiti haki aina laskiaisena kimpun koivunoksia sisälle maljakkoon. Äiti tiesi, että kevättalvella sisälle maljakkoon otetuista oksista voi ennustaa kevään tulon. Kun äiti laittoi oksat veteen, hän laski, kuinka monta päivää kesti, ennenkuin lehdet eli hiirenkorvat puhkesivat niihin. Kun päivät muutti viikoiksi, pystyi ennustamaan sen viikon, jolloin lehdet tulisivat puhkeamaan vastaavalla paikalla kasvaviin koivuihin ulkona luonnossa. En tiedä, miksi juuri laskiaista pidettiin oikeana aikana maljakkokoivuille. Itse olen poiminut oksia maljakkoon mieleni mukaan kalenteriin katsomatta.

Silmuja ja nuoria lehtiä voi napsia suuhun suoraan maljakosta. Niitä kannattaa myös lisätä salaatteihin ja muihin raakaruokiin. Niissä on koivunlehtien sisältämä runsas C-vitamiinimäärä ja muut ravintoaineet pienessä koossa. Pienet lehdet ovat pehmeitä ja helposti pureskeltavia, aikuisia lehtiä joutuu pureskelemaan pidempään.

Koivunoksia voi toki käyttää keittiössä ennen silmujen puhkeamistakin. Talvellakin löytyy luonnosta syötävää. Koivunoksat voi kietoa uunipellille paistin tai kalan alle. Uunissa ruuan alla muhiessaan ne antavat ruualle aromia. Oksista voi kiehauttaa maukasta yrttiteetä. kovia oksia kannattaa keittää jonkin aikaa, hauduttamalla tulee paljon miedompi aromi. Oksia voi toki imeskellä metsässä kuljeskellessa.   Koivinoksien taittaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

C-vitamiinipitoisia silmuja voi säilöä kuivaamalla tai vodkaan. Silmut ovat paksuja ja kuivuvat hitaasti. Kuivatut tuotteet säilyvät hyvin, ainakin 10 vuotta. Vodkaan säilötyt säilyvät ainakin yhtä hyvin, mikäli korkki on pullossa tiivis.

Hiirenkorvat ja nuoret lehdet sopivat mm. sämpylätaikinaan, porkkanaraasteseen, tillin tai persiljan tavoin maustamaan ruokia tai pestoon. Pienet lehdet maistuvat kuumana juomana vihreältä teeltä. Parin päivän ajan hiostettuja hiirenkorvia pidetään herkullisina.

Hiirenkorvia on käytetty terveydenhoidossa mm. flunssaan, vatsakipuun, edistämään virtsaneritystä, viruksiin ja sieniin, ehkäisemään tulehduksia, hoitamaan niveliä, selkä- ja lonkkakipuja lievittämään, niveljäykkyyttä ja kankeutta lievittämään, edistämään luukudoksen uusiutumista, ehkäisemään osteoporoosia tai häätämään matoja suolistosta. Terveystarkoituksessa hiirenkorvia nautitaan juomana tai ravinnossa yhtäjaksoisesti vähintään kahden viikon ajan.

Nautinnollista kevätaikaa!

Koivujuoma

  • 1 l vettä
  • 2,5 dl hiirenkorvia
  • (hunajaa)
  • (sitruunamehua)

Kiehauta vesi, anna sen jäähtyä hetken noin 90 asteeseen ja kaada hiirenkorvien päälle. Hauduta noin 30 minuutin ajan. Mausta tarvittaessa hunajalla ja sitruunalla.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s