Teen terveysvaikutuksista

Teepensas (Camellia sinensis) on kotoisin Kiinasta, ja siitä on noin 350 viljeltävää muotoa. Vihreäksi teeksi höyrytetään ja kuivataan pensaan täysikasvuisia lehtiä. Teepensaan silmujen päällä on hopeanukka, ja kun ne sekä nuoret lehdet höyrytetään ja kuivataan, syntyy valkoinen tee. Kun teepensaan lehdet murskataan, rullataan, hiostetaan ja kuivataan, syntyy mustaa teetä. Punainen eli oolongtee sisältää osittain hiostettuja lehtiä.

Intiassa ja Kiinassa teetä on hörpitty antiikin aikana ja kauemminkin, nykytiedon mukaan Eurooppaan se tuotiin lääkkeenä 1600-luvulla, ja 1700-luvun alusta saakka se on ollut merkittävä aamun aloittaja.

Vihreää teetä on käytetty lääkkeenä todella moniin oireisiin ja ehkäisemään ja lievittämään mm. monia korkean elintason aiheuttamia sairauksia. Sitä voi kokeilla terveysvaikutteisesti mm. seuraavilla tavoilla: se auttaa laihduttamaan, stimuloi muistitoimintoja ja poistaa nesteitä. Se selkeästi parantaa mielialaa, rentouttaa ja lievittää stressiä, toimii ainakin minulla, ja siksi vihreä tee kuuluu aamurituaaliini. Tutkimusten mukaan vihreä tee saattaa mm. estää vanhenemista, ehkäisee harmaakaihia, ehkäisee syöpää, pienentää riskiä diabetekseen, alentaa verenpainetta, ehkäisee rasvan kertymistä kehoon, vähentää munuaiskivien muodostusta, allergioita, vähentää sepelvaltimotaudin riskiä, lisää keskittymis- ja reagointikykyä, lievittää nivelreumaan liittyvää tulehdusta, nopeuttaa aineenvaihduntaa, alentaa tehokkaasti verensokeria ja verenpainetta. (Lähde: Sinikka Piipon kirjat)

Vihreä ja valkoinen tee moninkertaistavat antibioottikuurien tehoa sekä torjuvat bakteereita viruksia ja sieniä. Oolong-tee saattaa helpottaa atooppista ihottumaa.

Varoituksen sanat teestä

Jatkuvasti, päivittäin nautittuna minkä tahansa yrtin (teehän on myös yrtti, pensaan lehtiä) käytössä tulisi pitää 2 viikon pituinen yhtäjaksoinen tauko vähintään kerran vuodessa. Jos teetä käyttää runsaasti päivittäin, olisi hyvä pitää tuo tauko kahdesti vuodessa. Elimistö puhdistuu ja tässä alla olevassa kappaleessa luetellut teepensaan haitat eivät toteudu. Toki jokainen ihminen on yksilöllinen, toisille riittää pienikin käyttö haittaoireiden ilmaantumiseen. Tee, kuten muutkin yrtit, ei välttämättä sovi kaikille.

Liiallinen teen nauttiminen lisää nesteen poistumista kehosta, ja nesteen mukana poistuu myös elimistön toiminnalle tarpeellisia hiven- ja kivennäisaineita. Vähitellen muodostuva puutos voi vuosien varrella altistaa sairauksille ja krooniselle väsymykselle. Tee happamoittaa kehoa. Teen sisältämät oksalaatit saattavat aiheuttaa kipuja ja vakaviakin vaivoja kehossa, jos elimistöstä puuttuu niitä redusoiva bakteeri.

Sinikka Piipon mukaan tee sisältää K-vitamiinia ja saattaa vähentää verenohennuslääkkeiden, kuten varfariinin tehoa, ärsyttää ruuansulatuskanavaa ja hermostoa sekä aiheuttaa unettomuutta. Teen suuri tanniinimäärä saattaa lisätä kurkkusyövän riskiä. Kofeiini voi muuttaa naishormonitasoja. Se saattaa lisätä nivelreuman riskiä naisilla. Teen sisältämät oksalaatit saattavat edistää munuaiskivien kehittymistä. Kaikki eivät suosittele teetä raskaana oleville eikä pikkulapsille.

Lähteitä ja lukemista:

Sinikka Piippo: Mielen ruokaa. Ravinnon vaikutus, muistiin, jaksamiseen ja henkiseen tasapainoon. Minerva 2014

Sinikka Piippo: Puhdasta ravintoa. Minerva 2013

Raholan syötävät sanastot

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s