Kangasajuruohotee kurkkukipuun

Kun kerran eräänä koleana syyspäivänä lähdin töistä kotiin kesken päivän äkisti nousseen ärhäkän kurkkukivun takia, laitoin kotiin saavuttuani heti teeveden tulelle ja reilusti (1,5 rkl) kangasajuruohoa (Thymus serpyllum) 1,5 l vetoiseen teepannuun. Join pannullisen teetä iltapäivän ja illan aikana. Seuraavana aamuna keitin uuden teepannullisen, ja samana iltäpäivänä toisen, jonka join illan aikana. Kolmantena päivänä join vielä uuden pannullisen ennen lääkäriin raahautumista. Kas kummaa, kurkussa ei tuntunut eikä näkynyt enää mitään!

Lapioidessani lunta puuvajaan johtavalta polulta tulee nenääni vahva, ihastuttava mausteinen tuoksiu. Se on muisto kesältä, kangasajuruoho. Se on matala varpu, joka kasvaa Suomessa Oulun korkeudella asti. Kangasajuruoho on läheistä sukua puutarhoissa kasvatettavalle tarha-ajuruoholle eli timjamille (Thymus vulgaris), jota ruokakaupoissakin myydään mausteena. Timjamilla on lukuisa määrä tutkittuja terveysvaikutuksia, ja kangasajuruohoa voi käyttää samalla tavoin.

Kangasajuruohon ihanuus on juuri siinä, että se on ikivihreä ja sitä voi poimia talvella lumen altakin. Käytän sitä sekä mausteena että terveysvaikutteisesti. Luonnossa se on harvinainen, mutta sitä on helppo viljellä puutarhassa kuivilla paikoilla. Sellaisissa nimenomaan, missä nurmikko ei viihdy eikä tukehduta sitä. Taimikaupoista sitä saa, tosin nurmiajuruohoa (Thymus pulegioides) myydään usein kangasajuruohona. Se ei haittaa käyttöä.

Ajuruohoja käytetään mausteena moniin ruokiin, ne sopivat erityisesti lihalle, kanalle, munaruokiin ja pastaan. Terveysvaikutteita on paljon, minä arvostan niitä nimenomaan kurkkukivun ja jopa angiinan tehokkaana parantajana. Se on tutkimusten mukaan antibakteerista. Täältä PubMedistä löytyy yli 3000 tutkimusta timjamin terveysvaikutuksista.

Kangasajuruohotee

1,5 rkl kangasajuruohon lehtiä, (kukkia) ja varsia

1,5 l kiehuvaa vettä

1 tl hunajaa / mukillinen

Kaada kiehuva vesi kangasajuruohon päälle ja anna hautua myssyn alla noin 30 minuuttia. Mausta hunajalla ja nauti. Hunaja on tutkimusten mukaan antibakteerista ja tukee ajuruohojen vaikutusta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s