Herneet ja la(i)skiainen

Laskiaisena perinteisesti syötiin mahdollisimman raskasta ja rasvaista ruokaa, sillä edessä oli 40 päivän mittainen lihaton ja maidoton aika ennen pääsiäistä. Laskiaistiistaita on kutsuttu rasva- eli lihatiistaiksi. Länsi- ja Etelä-Suomessa keitettiin siansorkista ja herneistä tai pavuista keittoa eli rokkaa. Tänä laskiaisena minulla on hieman kiire monien projektieni kanssa, enkä muistanut liotella herneitä etukäteen. Siispä nautin supernopean vaihtoehdon. Itse keitettyyn lihaliemeen lämmitettynä sekin on herkullista.

Herne (Pisum sativum) on yksi vanhimpia suomalaisia viljelykasveja. Sitä on viljelty Suomessa ainakin rautakaudelta (viikinkiajalta) asti, arkeologisia löytöjä on Ruotsissa 4200 eaa ja Lähi-idässä 7500 eaa saakka. Kansanperinteessämme on lukuisia muitakin herneestä valmistettuja perinneruokia. Herneitä on helppo viljellä ja säilöä kuivaamalla. Myös nuoret versot ovat herkullisen makuisia. Niitä voi kasvattaa ikkunalla kevättalvella ja nauttia salaatissa tai leivän päällä. Meirami on perinteinen hernekeiton mauste. Herneen kanssa sopisi minun mielestäni myös minttu.

Tutkimusten mukaan herne mm. vahvistaa mahalaukkua, tehostaa maksan toimintaa, lievittää stressiä, estää masennusta, vahvistaa hermoja, tuo henkistä vireyttä ja poistaa myrkkyjä elimistöstä. Siinä on paljon B- ja C-vitamiinia. Se sisältää myös mm. kalsiumia, magnesiumia, fosforia, foolihappoa, kaliumia, sinkkiä ja rautaa. (Lähde: Sinikka Piippo: Mielen ruokaa. Ravinnon vaikutusmuistiin, jaksamiseen ja henkiseen tasapainoon. Minerva 2014)

Maustemeirami eli meirami (Origanum majorana) on vanhimpia ja yleisimpiä Suomessa käytettyjä mausteyrttejä. Se sekoittuu helposti sukulaiseensa oreganoon, joka nykyajan keittiössä on meiramia yleisempi. Terveysvaikutteisesti meiramia on käytetty ja sitä voi kokeilla mm. vilustumiseen, lievään keuhkoputkentulehdukseen, unettomuuteen, päänsärkyyn, virkistämään, lievittäämään ilmavaivoja ja koliikkia, vähentämään lihasjännitystä ja spasmeja, edistämään kuukautisia, maha- ja suolistovaivoihin, pahoinvointiin sekä hermostollisiin häiriöihin. Ulkoisesti siitä valmistettua öljyä käytetään hieronnassa lihaskipuun. Se on myös suosittu yrtti kosmetiikassa.

Sinappikasveja on useita. Ne mm. edistävät ruoansulatusta.

Laiskan emännän supernopea hernekeitto
1 purkki valmista hernekeittoa
5 dl luista keitettyä lihalientä
0,5 tl valkosipulimurskaa
1 tl kuivattua meiramia
1 tl vahvaa sinappia
Sekoita kakki ainekset kattilassa ja anna keiton kiehua noin 5 minuuttia. Sekoittele välillä hyvin. Nauti keittoa mukista, ja kerää sattumat lusikalla. Keiton kanssa voi nauttia ruotsalaisittain pikku lasillisen punssia. Punssitilkan voi kaataa myös kiehumaan sopan sekaan.


Punssi sopii hernekeiton seuraksi kuin nenä päähän.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s