Stressaatko vatsallasi? Syö nokkosta

Lyhyt tarina avioliitostani. Menin naimisiin miehen kanssa, jonka kanssa elin samantyyppisessä ilmapiirissä kuin lapsuuskodissani – puhumattomuuden ilmapiirissä. Aikaa vietettiin yhdessäkin, ja oli kivaakin, mutta oikeista asioista ja tunteista ja ajatuksista ei puhuttu. Ei ainakaan silloin, kun olisi ollut puhumisen aika – eikä ainakaan totta. Saatoin työpäivän jälkeen saada myrskyn vastaani, enkä koskaan tiennyt syytä siihen. Samalla tavoin lapsuuskodissakaan en koskaan tiennyt etukäteen, millaisen vastaanoton kertomani päivän kuulumiset saavat – äiti sai raivarin, kun kerroin lukioaikaan ihastuneena, miten komea uusi matikanmaikka meillä onkaan. Miksi ihmeessä?

Ennen naimisiinmenoa ajattelin, että huutomyrskyt ja ivailut menevät toisesta korvasta ohitse, mutta yhdeksän vuoden jälkeen tilanne oli sellainen… että vatsani oli turvonnut palloksi, ja farkut jäivät 20cm auki. Ei menneet purkaukset läpi toisesta korvasta. Menin lääkäriin. Selvästi ärtyneen suolen oireyhtymä. Syy siihen on kuulemma psyykkinen. Osasin heti yhdistää syyn ja seurauksen. Ukko sai lähteä (helppo päätös se ei toki ollut).

Minulla nokkonen (Urtica dioica) toimii parhaiten stressivatsan lievittäjänä. Avioeron jälkeisinä vaikeina vuosina tein monina kesinä sammiollisen nokkosolutta. Se helpotti suuresti stressivatsasta johtuvia vaivoja, ja vähitellen turvotus vatsassa laskeutui. Helpot reseptit nokkosolueen ja nokkossimaan löytyvät täältä kotisivuiltani.

Nokkonen voi parantaa terveyttä. Sillä on hoidettu mm. yleistä väsymystä ja heikkoutta. Sitä on käytetty myös mm. virtsaneritystä lisäämään, immuuni puolustusta tehostamaan, anemiaan, kuona-aineiden poistamisen tehostamiseen, helpottamaan munuaisista johtuvan ödeeman eli nesteturvotuksen aiheuttamia vaivoja, virtsaamisvaikeuksiin (eturauhasvaivat esim.), lievittämään solumyrkky- ja säteilytyshoitojen sivuvaikutuksia, nivel ja lihassärkyihin, iho ja limakalvo-ongelmiin, allergiaan, vitamiini ja kivennäisainepuutoksiin, laskemaan lievästi kohonnutta verensokeria ja vahvistamaan ihoa ja kynsiä.

Nokkosta voi nauttia terveysvaikutteisesti mm. ruokien mausteena (nokkosjuustosta täällä, ripottelemalla murskattua nokkosta annosten päälle, nokkosöljynä tai etikkana ruokien valmistuksessa, nokkosviininä, -liköörinä, -snapsina tai -oluena tai ulkoisesti voiteissa, etikan seassa tai öljynä. Parhaimmillaan nokkosen maku on mielestäni erilaisissa juomissa. Lisään usein nokkosenlehtiä yrttiteeainesten joukkoon.

Kuvassa rautanokkonen (Urtica urens), joka on erittäin kiukkuinen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s