Yrttikahvila kiittää kesältä 2021

Yrttikahvila Katajahovilla Pornaisissa kiittää kesältä 2021. Ehkä ensi kesänä uudelleen!

Tässä lupaamani reseptit kahvilan piirakoista.

Yrttikahvilan villiyrttipiiras

Pohja:

100 g huoneenlämpöistä voita

3 dl gluteiinitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja

1 dl persiljaa

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

1 dl juustoraastetta

1 dl perunamuusijauhetta

noin 1,5 dl kylmää vettä

Laita kakki aineet kulhoon, lisää 1 dl kylmää vettä ja sekoita ainekset hyvin sekaisin. Taikinasta pitäisi muodostua palloksi. Lisää hieman vettä, jos taikina on liian löysää, ja jää kiinni kulhoon ja käsiin. Levitä taikina noin 30 x 20cm kokoiseen uunivuokaan, myös vuoan laidoille.

Täyte:

50 g fetajuustoa

noin 5 dl silputtuja vuohenputkenlehtiä, maitohorsmanversoja tai jauhosavikan lehtiä ja latvuksia

noin 5 dl parsakaalia tai kesäkurpitsakuutioita

Seos:

2 dl sulatejuustoa

2 kananmunaa

2 dl kermaa

(0,5 dl kuivattua nokkosta)

Murenna fetajuusto pohjalle. Lehdet ja versot kannattaa silputa saksilla hienoksi. Levitä ne fetajuuston päälle. Paloittele parsakaalin kukinto noin 2-3 cm

:n kokoisiksi paloiksi tai leikkaa kesäkurpitsa noin 1 x 1 cm:n kokoisiksi kuutioiksi ja levitä ne vuokaan tasaisin välein. Sekoita seos huolellisesti sekaisin ja kaada se vuokaan kasvisten päälle.

Päälle:

2 dl juustoraastetta

0,5 dl vahvaa juustoraastetta (esimerkiksi parmesan)

Ripottele juustoraasteet tasaisesti päällimmäiseksi. Paista piirasta 130 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on saanut vähän väriä.

Yrttikahvilan mesiangervo-juustopiiras

Pohja:

150g voita

1 dl ruskeaa sokeria

0,5 tl hyvälaatuista suolaa

1 kananmuna

3 dl gluteiinitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Sekoita voi ja sokeri kunnolla sekaisin, lisää muna ja sekoita. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita ne nopeasti seokseen. Levitä taikina noin 25cm halkaisijaltaan olevaan, 5 cm korkeaan ja reunat irrotettavaan vuokaa. Levitä taikinaa myös vuoan laidoille.

Täyte:

200 g marjoja (mustikoita, mansikoita tai vadelmia)

2 tl kardemummaa tai kuivattua minttua

Ripottele marjat ja mausteet pohjan päälle.

Seos:

2 dl kermaa

2 dl maitorahkaa

2 dl mascarponejuustoa

1 rkl sitruunamehua

3 tl mesiangervonkukkaa (tai vaniljajauhetta)

1 dl ruskeaa sokeria

(2 rkl juoksevaa hunajaa)

Sekoita kaikki aineet huolellisesti sekaisin ja kaada seos vuokaan marjojen päälle. Paista piirasta 130 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Avaa vuoan reunat vasta sitten, kun piiras on lähes jäähtynyt.