Tule yrttikurssille

Katajahovin yrttikurssi pidetään tunnelmalllisessa hirsituvassa. Kurssin aikana tehdään kävelylenkki lähimaastoon, jolloin tutustutaan yrttien luonnollisiin kasvupaikkoihin. Yrttikursseja voit valita seuraavista aiheista: luonnonyrttien ravintokäyttö, luonnonyrttikosmetiikkaa, keskiajan hoitavat yrtit, keskiajan yrttien ravintokäyttö. Kurssin hinta henkilöltä on 25€/päivä. Voit viedä kotiisi kokeilemiasi yrttituotteita.

Opetan myös työväenopistoissa. Sivun alla näet kevään 2013 kurssini.

Yrttikurssin sisältö

Alkudrinkki: Katajahovin yrttijuoma

luento yrttien hyötykäytöstä

luontokävely tai kierros keskiajan yrttitarhassa

lounas

yrttien käyttökokeiluja

päivän tai illan päätteksi voit viedä jotakin itse valmistamaasi kotiin

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Tulevia kursseja

Kursseja kesällä 2013

Katajahovin ja Järvenpään luontaisterveyden opiston -kursseille ilmoittaudutaan sähköpostilla satu.hovi@saunalahti.fi, internetsivuilla http://www.katajahovi.org/kurssit ja luennot olevalla lomakkeella tai puhelimitse 0405117288 ja opistojen kursseille opiston kautta.

4.5 Kevään ensimmäiset luonnonyrtit, tunnistaminen, ravinto- ja lääkekäyttö. Kello 18-21, 25€. Katajahovi, Pornainen. Kurssilla tutustumme erilaisiin luonnossa kasvaviin yrtteihin ja niiden
hyötykäyttöön perinteeseen sekä siihen, miten niitä on nykypäivän tutkimusten mukaan turvallista käyttää. Opimme tunnistamaan yleisimpiä villivihanneksia. Kurssilla keräämme ulkoa luonnosta villivihanneksia, ja kokeilemme niiden käyttöä sekä ravinnoksi, kauneudenhoitoon että vähän lääkkeeksikin. Ota mukaan sään mukainen ulkovaatetus.

8-22.5 Hyvinvointia luonnon keinoin. Tuusulan kansalaisopisto. Kurssilla tutustumme erilaisiin luonnossa kasvaviin yrtteihin ja niiden hyötykäytön perinteeseen sekä siihen, miten niitä on nykypäivän tutkimusten mukaan turvallista käyttää. Opimme tunnistamaan yleisimpiä
villivihanneksia. Kurssilla keräämme ulkoa luonnosta villivihanneksia, ja kokeilemme niiden käyttöä sekä tuoreena että kuivattuina terveyden edistämiseen. Ensimmäisellä kerralla puhutaan luonnonyrteistä ja maistellaan niitä. Toisella kerralla ota mukaan sään mukainen ulkovaatetus, sillä käymme ulkona. Kolmannella kerralla kokeilemme yrttien käyttöä käytännössä, ja saat mukaasi pienen pussin viherjauhetta, jota käytetään yrttimausteena. Ilmoittaudu kursseille opiston kautta.

16.5 Keskiajan hoitavat yrtit. Kotikosmetiikkaa luonnonyrteistä. Kello 18-21, 35€. Katajahovi, Pornainen. Kurssilla perehdymme helppoon kotikosmetiikkaan, jonka ainekset löytyvät pääasiassa keittiökaapista ja ulkoa luonnosta. Valmistamme voiteita ja saunomme niitä kokeillen. Varaa mukaan saunatarpeet. Saunominen ei ole pakollista, voit kokeilla kosmetiikkaa ilman kylpemistäkin.

18.5 Luonnonyrtit terveyden ylläpitäjinä. Järvenpään opisto.
Tule kuuntelemaan tietoa luonnonyrteistä ja siitä, miten niitä on historian saatossa käytetty ravinnossa terveyden ylläpitäjinä ja vähän lääkkeeksikin. Saat maistella kuivattuja yrttejä ja samalla kuulet käytännöllisiä vinkkejä niiden käyttöön. Teemme myös lyhy
en lenkin ulos, joten pukeudu sään mukaan. Ilmoittaudu kurssille opiston kautta.

25.5 Keväiset yrttijuomat ja niiden valmistus. Kello 11-14, 35€. Katajahovi, Pornainen. Kurssilla perehdytään erilaisten pääasiassa alkoholittomien juomien valmistukseen. Juomien maustamiseen käytämme luonnosta ja kaupasta saatavia yrttejä.

5.6 Luonnonyrtit ravintona sekä terveyden ylläpitäjinä, 1.osa. Kurssi on tarkoitettu Aikapankin jäsenille. Kurssilla tutustumme erilaisiin luonnossa kasvaviin yrtteihin ja niiden hyötykäyttöön perinteeseen sekä siihen, miten niitä on nykypäivän tutkimusten mukaan turvallista käyttää. Opimme tunnistamaan yleisimpiä villivihanneksia. Kurssilla keräämme ulkoa luonnosta villivihanneksia, ja kokeilemme niiden käyttöä sekä ravinnoksi, kauneudenhoitoon että vähän lääkkeeksikin. Ota mukaan sään mukainen ulkovaatetus.

8.6 Luonnonyrtit ravintona sekä terveyden ylläpitäjinä. Kello 11-14, 35€. Katajahovi, Pornainen. Kurssilla tutustumme erilaisiin luonnossa kasvaviin ravinnoksi kelpaaviin yrtteihin ja niiden hyötykäytön perinteeseen sekä siihen, miten niitä on nykypäivän tutkimusten mukaan turvallista käyttää. Opimme tunnistamaan yleisimpiä villivihanneksia. Kurssilla keräämme ulkoa luonnosta villivihanneksia, ja kokeilemme niiden käyttöä sekä ravinnoksi, kauneudenhoitoon että vähän lääkkeeksikin. Kurssilla keskitymme kuitenkin luonnonyrttien ravintokäyttöön. Ota mukaan sään mukainen ulkovaatetus.

11.6 Luonnonyrtit terveyden ylläpitäjinä. Kello 17.30-20.30, 35€. Suomen luontaisterveysopisto, Järvenpää. Kurssilla tutustumme erilaisiin luonnossa kasvaviin terveyttä ja hyvinvointia ylläpitäviin yrtteihin ja niiden hyötykäytön perinteeseen sekä siihen, miten niitä on nykypäivän tutkimusten mukaan turvallista käyttää. Kurssi pidetään sisätiloissa.
12.6 Luonnonyrtit ravintona sekä terveyden ylläpitäjinä, 2.osa. Kurssi on tarkoitettu Aikapankin jäsenille. Kurssilla tutustumme erilaisiin luonnossa kasvaviin yrtteihin ja niiden hyötykäyttöön perinteeseen sekä siihen, miten niitä on nykypäivän tutkimusten mukaan turvallista käyttää. Opimme tunnistamaan yleisimpiä villivihanneksia. Kurssilla keräämme ulkoa luonnosta villivihanneksia, ja kokeilemme niiden käyttöä sekä ravinnoksi, kauneudenhoitoon että
vähän lääkkeeksikin. Ota mukaan sään mukainen ulkovaatetus.

15.6 Keskiajan yrtit ja yrttilääkintä, Luonnonyrttien käyttö keskiajan ruokapöydässä ja Keskiajan yrttitarhat. Luennot kuuluvat tapahtuman hintaan. Kesä-Heikin markkinat, Pyhtää.

18.6 Onnelliset jalat. Jalkojen hyvinvointi, yrttikylvyt ja yrttivoiteet. Kello 17.30-20.30, 35€. Suomen luontaisterveysopisto, Järvenpää. Kurssilla keskustelemme jalkojen hyvinvoinnista ja teemme itse yrttikylpyjä sekä jalkavoidetta.

19.6 Keskiajan yrttitarhan kasvit ja niiden hyötykäyttö. Kello 18-21, 35€. Kiertelemme keskiajan puutarhassa ja sateen sattuessa keskustelemme sisätiloissa. Saat halutessasi mukaasi joidenkin kasvien taimia. Katajahovi, Pornainen

14.8 Luonnonyrttien keruun ja säilönnän perusteet. Kello 17.30-20.30, 35€. Suomen luontaisterveysopisto, Järvenpää.

11.9 Luonnonyrtit ravintona ja lääkkeenä. Keskitymme syksyn satoon, erityisesti siemeniin. Kurssilla perehdymme luonnon syksyisiin villiyrttien antimiin ja erityisesti niiden syötäviin siemeniin. Tiistaina maistelemme syksyn satoa ja perehdymme luonnonyrttien käyttöön ja säilöntään sekä maistelemme yrttiteetä. Lauantaina teemme luontoretken, joten pukeudu sään mukaan. Kello 17.30-20.30, 35€. Suomen luontaisterveysopisto, Järvenpää.

24 ja 28.9. Syksyiset luonnon maukkaat yrtit ja siemenet. Teoriaosuus 24.9. klo 18-20.15 ja luontoretki 28.9. kello 10-14. Järvenpään opisto. Kurssilla perehdymme luonnon syksyisiin villiyrttien antimiin ja erityisesti niiden syötäviin siemeniin. Tiistaina maistelemme syksyn satoa ja perehdymme luonnonyrttien käyttöön ja säilöntään sekä maistelemme yrttiteetä. Lauantaina teemme luontoretken, joten pukeudu sään mukaan. Ilmoittaudu kursseille opiston kautta.

13.11 Luonnonyrtit jouluruokana. Kello 17.30-20.30, 35€. Suomen luontaisterveysopisto, Järvenpää. Kurssilla perehdytään uusiin tapoihin maustaa jouluruokia kuivattujen luonnonyrttien avulla.

29.10 Oppineet keskiajan ja renessanssin naiset. Luento kello 18.00, Hyvinkään opisto. Mikä oli naisen asema ja tehtävä keskiajalla? Keskiaikaa ja renessanssia pidetään hyvin miesvaltaisena aikakautena, jolloin naiset jäivät ilman koulutusta. Luennolla perehdytään keskiajalla ja renessanssin aikaan eläneisiin oppineisiin naisiin ja heidän elämäänsä. Ilmoittaudu luennolle opiston kautta.

Tilauksesta voit tilata kursseja vaikkapa seuraavista aiheista:

Lyhyet kurssit

- Keskiajan hoitavat yrtit. 1-2 kertaa. Kurssilla valmistetaan sekä
sisäisesti että ulkoisesti nautittavia tuotteita yrteistä ja
keskustellaan siitä, miten ihmiset osasivat hoitaa itseään,
hyvinvointiaan ja kauneuttaan. 
- Keskiajan yrttipuutarhan yrttejä ja niiden käyttöä ravinnoksi ja
lääkkeeksi. Valmistetaan ruokaa ja muutakin yrteistä.
- Luonnonyrttien hyötykäyttö talvisaikaan. Valmistetaan ruokaa,
lääkettä ja kosmetiikkaa kuivatuista ja säilötyistä luonnonyrteistä.
- Luonnon yrttien käyttö. Mennään ulos luontoon ja tunnistetaan syötäviä kasveja. Kurssilla opitaan kasvien hyötykäyttöä keskiajalta lähtien.
- Liköörikurssi. Valmistetaan likööreitä ja yrttijuomia luonnon
antimista. Omat alkoholit.
- Historialliset juomat. 1-2 kertaa. Valmistetaan viikinkien
hunajasimaa, 1800-luvun katajanmarjajuomaa ja muita maukkaita
juomia.
Kurssit 
- Muinaiset käsityötekniikat. Muinaispuku ja sen tekeminen ostokankaasta. 
- Keskiaikaista kirjontaa. Käydään läpi erilaisia kirjontatekniikoita
keskiajalla
ja ideoidaan tuotoksille nykyaikaista käyttöä.
- Keskiajan puku. Kursseilla on valmistettu itselle keskiaikainen puku.
- Renessanssin puvun valmistaminen. Kursseilla valmistetaan itselle puku.
- Keskiajan yrttipuutarha ja sen kasvit. Kursseilla voi suunnitella omaa pihaa.
- Keskiajan yrttilääkintä. Luento keskiajan yrttilääkinnästä.
- Ruoka keskiajan Suomessa. Tämä kurssi kannattaa jakaa 1-2 illan
teemoihin omiksi kursseikseen. Valmistamme mm. voita, kotijuustoja, erilaisia leipiä keskiajan tapaan, pippuripiparkakkuja sekä lihaa ja kalaa keskiajan tapaan.
- Neulakinnas. Käymme läpi keskiajan Suomesta löydettyjen palasten
mallin mukaisia pistoja. Kintaissa on käytetty värikkäitä, ohuitakin lankoja ja useita erilaisia pistoja. Opetan myös vasenkätisiä.
- Keskiajan kirjonta. Kirjontamalleja, pistoja ja tekniikoita keskiajalta
- Nauhat ja nyörit
- Nahkapalakurssi. Tuunaa nahkatakki uusiksi ja tee uutta nahkapaloista, esimerkiksi reppu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: