Kevättaskuruoho (Thlaspi caerulescens) kukkii juuri nyt Keski-Uudellamaalla. Se tuli Suomeen ilmeisesti 1800-luvulla, ja kasvaa nyt yleisenä kuivilla niityillä, pientareilla ja nurmikoilla Etelä-Suomessa, harvinaisena Oulussa saakka. Kevättaskuruoho on C-vitamiinipitoinen herkku, jonka koko maanpäällisen verson voi napsia sellaisenaan suuhunsa. Kypsennettynä siitä voi valmista esimerkiksi keittoja ja kastikkeita. Kevättaskuruoholla on herkullinen oma maku, joka on juuri sopivan aromaattinen, ei liian voimakas.
Kevättaskuruoho on matala, kukkiessaan noin 20-25cm korkea kasvi. Sen lehdet kasvavat ruusukkeena, ja pieniä vaaleanpunertavia kukkia täynnä oleva kukinto kasvaa omassa varressaan aikaisin keväällä. Kukkavarsi venyy kun kukat kuihtuvat, ja siemenet muodostuvat noin puoli cm kokoisten, suloisten sydämenmuotoisten litujen sisälle. Siemenet voi myös kerätä ja käyttää ravintona. Ristikukkaiskasvina kevättaskuruohon siemenistä on valmistettu mm. sinappia. Kasvi kuihtuu kun siemenet ovat valmiit, ja loppukesällä napostellaankin sitten sen sukulaista, yhtä herkullista peltotaskuruohoa (Thlaspi arvense).
Kevättaskuruoho sopii mainiosti käytettäväksi salaatinlehtien tilalla muiden kevään varhaisten kasvien, kuten vuohenputken ja siankärsämön kanssa. Se sopii mainiosti esimerkiksi falafeltortilloihin, kuten kuvassa. Sen vieno sinappinen aromi täydentää chilikastikkeiden ja muiden mausteiden aromia. Käytimme valmiita kastikkeita, toki ne voisi tehdä itsekin, ja kastikkeisiin voisi upottaa myös muita tai samojs ihania keväisiä yrttejä. Tässä kuvan falafelissa käytettiin seuraavia aineita, ja hyvältä maistui!


Falafeltortillat
Tortillaleipiä
falafelpullia
paistettua ja maustettua kanasuikaleita
pilkottuja tomaatteja
tomaattisalsaa
viipaloitua suolakurkkua
reilusti kevättaskuruohon tuoreita versoja
siankärsämön tuoreita n. 5cm mittaisia versoja
reilusti vuohenputken nuoria versoja
cuacamolekastiketta
juustokastiketta
chilisalsaa
luonnonjogurttia
